Ζαμπετάκη

Καρπός ποικιλίας Ζαμπετάκη
Φύλλα ποικιλίας Ζαμπετάκη
Βλαστικά μέρη ποικιλίας Ζαμπετάκη (Α) Νεαρή βλάστηση, (Β) Άνθηση, (C) Μισχικό πτερύγιο




Χαρακτηριστικά Ποικιλίας

Γενικές Πληροφορίες
Κοινό Όνομα: Ζαμπετάκη
Γενετική καταγωγή: Κρήτη

Χαρακτηριστικά καρπού
Χρώμα καρπού (CCI): -0,52
Χρώμα σάρκας (CCI): -3,82
Πάχος Φλοιού (mm): 5,73
Σκληρότητα φλοιού (Ν): 10,20

Μέγεθος
Διάμετρος ισημερινού (mm): 60,92
Διάμετρος άξονα (mm): 83,91
Λόγος Ύψος/Πλάτος: 1,38
Βάρος καρπού (gr): 131,00

Οργανοληπτικές Ιδιότητες
Χυμοπεριεκτικότητα (%): 37,33
Ολικά Διαλυτά Στερεά (% brix): 8,28
Οξύτητα (%): 5,94
Κιτρικό οξύ (gr/L): 59,43
Λόγος Ο.Δ.Σ/Οξέα: 1,39
Ξηρό βάρος (%): 9,55
pH Χυμού: 1,94
Ασκορβικό οξύ (mg/100mL): 51,38

Αγρονομικό Ενδιαφέρον
Παραγωγικότητα (Kg/ δέντρο): 80
Περίοδος συγκομιδής: Απρίλιος – Σεπτέμβριος

Η λεμονιά Ζαμπετάκη είναι πολύφορη ποικιλία και ένα σημαντικό ποσοστό της παραγωγής της, περίπου 50 – 60% συγκομίζεται τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο γι’ αυτό λέγεται και καλοκαιρινή ποικιλία. Είναι προϊόν φυσικού υβριδισμού των ποικιλιών “Μικρόκαρπο Μεσσαράς” και Eureka, την οποία συνέλεξε ο καθηγητής Ζαμπετάκης σε μια από τις περιοδείες του στη Μεσσαρά Κρήτης.
Τα δέντρα είναι μέση ζωηρώτητας, πολύ παραγωγικά και οι καρποί της εξαιρετικής ποιότητας, λεπτόφλουδοι, χωρίς σπόρους, με άφθονο, αρωματικό χυμό και με μικρή θηλή στην άκρη. Η ποικιλία αυτή είναι ανθεκτική στους ανέμους και μέτρια ανθεκτική στην κορυφοξήρα. Σε σχέση με τις άλλες ποικιλίες λεμονιάς η Ζαμπετάκη φέρει την παραγωγή της στην άκρη των βλαστών της κόμης των δέντρων. Οι καρποί της είναι μέσου μεγέθους και προτιμούνται στην εσωτερική αγορά, σε αντίθεση με τους μεγαλόκαρπους καρπούς της Verna και Lisbon. Η παραγωγικότητα της επιρεάζεται από το υποκείμενο. Την πιο καλή παραγωγικότητα την δίδει όταν εμβολιαστεί πάνω σε υποκείμενο νεραντζιάς. Η ποικιλία αυτή έχει επεκταθεί στον Νομό Χανίων και στην Πελοπόννησο.