Περγαμότο

Citrus bergamia L.


Το περγαμότο καλλιεργείται σε μικρή κλίμακα και ο καρπός του χρησιμοποιείται κυρίω στην ζαχαροπλαστική, την αρωματοποιία και την ποτοποιία. Ο φλοιός του δύναται να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή γλυκών ή ως ενισχυτικό της γεύσης σε διάφορα άλλα γλυκά. Ανάλογα την ποικιλία, διαφοροποιείται η σύνθεση των αιθέριων ελαίων του φλοιού και είναι έντο το ενδιαφέρον της βιομηχανίας των αρωμάτων για την αξιοποίηση τους. Το είδος του περγαμότο αναφέρεται ως διαστάυρωση λεμονιάς με νερατζιά και είναι δέντρο με μέτριο μέγεθος κόμης και μικρούς κίτρινους ή και πορτοκαλί καρπούς με ξεχωριστό άρωμα που δεν θυμίζει άλλο εσπεριδοειδές.