Eureka

Καρπός ποικιλίας Eureka
Φύλλα ποικιλίας Eureka
Βλαστικά μέρη ποικιλίας Eureka (Α) Νεαρή βλάστηση, (Β) Άνθηση, (C) Μισχικό πτερύγιο



Χαρακτηριστικά Ποικιλίας

Γενικές Πληροφορίες
Κοινό Όνομα: Eureka
Γενετική καταγωγή: USA

Χαρακτηριστικά καρπού
Χρώμα καρπού (CCI): -0,55
Χρώμα σάρκας (CCI): -5,88
Πάχος Φλοιού(mm): 4,29
Σκληρότητα φλοιού (Ν): 6,57

Μέγεθος
Διάμετρος ισημερινού (mm): 68,07
Διάμετρος άξονα (mm): 70,11
Λόγος Ύψος/Πλάτος: 1,03
Βάρος καρπού (gr): 158,71

Οργανοληπτικές Ιδιότητες
Χυμοπεριεκτικότητα (%): 40,05
Ολικά Διαλυτά Στερεά (% brix): 7,92
Οξύτητα (%): 5,34
Κιτρικό οξύ (gr/L): 53,39
Λόγος Ο.Δ.Σ/Οξέα: 1,49
Ξηρό βάρος (%): 10,77
pH Χυμού: 1,94
Ασκορβικό οξύ (mg/100mL): 21,41

Αγρονομικό Ενδιαφέρον
Παραγωγικότητα σε Kg/ δέντρο: 70
Περίοδος συγκομιδής: Φεβρουάριος – Ιούνιος

Είναι από τις καλλιεργούμενες ποικιλίες λεμονιάς στον κόσμο. Προήλθε από σπόρους που εισήχθησαν στις ΗΠΑ από την Ιταλία. Στην Μεσόγειο δεν έχει διαθοθεί πολύ διότι υπάρχει πλήθος άλλων αξιόλογων ντόπιων ποικιλιών και διότι είναι πολύ ευαίσθητη στην κορυφοξήρα. Το δέντρο είναι μέτριας ζωηρότητα, μέτριου μεγέθους, πλαγιόκλαδο και με σταθερή παραγωγή κάθε χρόνο. Δεν φέρει αγκάθια και έχει αραιό φύλλωμα. Είναι πολύ ευαίσθητη ποικιλία στο κρύο, τους ανέμους, την κορυφοξήρα και τα φυτοπαθογόνα, καθώς επίσης και την καλλιεργητική αμέλεια. Οι καρποί της σχηματιζονται στην περιφέρεια της κόμης, με αποτέλεσμα να είναι επιρρεπής στο ηλιόκαυμα. Είναι πολύ απαιτητική ποικιλία σε καλλιεργητικές εργασίες (κλάδεμα, λίπανση, άρδευση, φυτοπροστασία) και το καλύτερο υποκείμενο είναι η νεραντζιά. Ο καρπός της ποικιλίας είναι ελλειπτικός ή επιμήκης, με μικρή θηλή στην άκρη και σχεδόν ανύπαρκτο λαιμό. Ο φλοιός είναι μέτριος σε πάχος, και η επιδερμίδα του είναι τραχιά, με βυθισμένους ελαιοφόρους αδένες. Οι καρποί φέρουν λίγους σπόρους ή είναι άσπερμοι. Η σάρκα έχει κίτρινο-πράσινο χρώμα με πολύ υψηλή χυμοπεριεκτικότητα. Το μεγαλύτερο μέρος της καρποφορίας το δίνει μια φόρα (μονόφορη ποικιλία).