Navellina Άρτας

Καρπός Navellina Άρτας
Φύλλα ποικιλίας Navelina Άρτας




Χαρακτηριστικά Ποικιλίας

Γενικές Πληροφορίες
Κοινό Όνομα: Navellina Άρτας
Γενετική καταγωγή: Άρτα

Χαρακτηριστικά καρπού
Χρώμα καρπού (CCI): 5,34
Χρώμα σάρκας(CCI): -1,40
Πάχος Φλοιού(mm): 5,40
Σκληρότητα φλοιού (Ν): 3,30

Μέγεθος
Διάμετρος ισημερινού (mm): 87,80
Διάμετρος άξονα (mm): 94,20
Λόγος Ύψος/Πλάτος: 1,10
Βάρος καρπού (gr): 340,50

Οργανοληπτικές Ιδιότητες
Χυμοπεριεκτικότητα (%): 44,30
Ολικά Διαλυτά Στερεά (% brix): 12,10
Οξύτητα (%): 0,90
Κιτρικό οξύ (gr/L): 9,40
Λόγος Ο.Δ.Σ/Οξέα: 12,90
Ξηρό βάρος (%): 13,30
pH Χυμού: 3,20
Ασκορβικό οξύ (mg/100mL): 26,20

Αγρονομικό Ενδιαφέρον
Παραγωγικότητα σε Kg/ δέντρο: 70
Περίοδος συγκομιδής: Τέλη Οκτωβρίου – Δεκέμβριος

Είναι μια ποικιλία που προέρχεται από την Άρτα και αποτελεί οφθαλμική μετάλλαξη της Navellina. Το δέντρο στην όψη του είναι μέτριας ανάπτυξης, με συμπαγές φύλλωμα και έντονο πράσινο χρώμα. Προσδιορίζεται ως παραγωγική ποικιλία. Οι καρποί της ποικιλίας είναι μεγαλοι, σφαιρικοί αλλά κυρίως επιμήκεις, με έντονο πορτοκαλί χρώμα προς το κόκκινο. Ο ομφαλός της ποικιλίας είναι μικρός, σε σχέση με την ποικιλία Washigton Navel και δεν προεξέχει. Η φλούδα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις μέσου πάχους. Η σάρκα εμφανίζει πορτοκαλί απόχρωση με μέση χυμοπεριεκτικότητα και ευχάριστη γέυση. Ανήκει στις πρώιμες ποικιλίες καθώς ωριμάζει στα τέλη Οκτωβρίου.