Nova

Καρπός ποικιλίας Nova
Φύλλα ποικιλίας Nova




Χαρακτηριστικά Ποικιλίας

Γενικές Πληροφορίες
Κοινό Όνομα: Μανταρίνι Nova
Γενετική καταγωγή: Μεσόγειος

Χαρακτηριστικά καρπού
Χρώμα καρπού (CCI): 8,87
Χρώμα σάρκας (CCI): 4,92
Πάχος Φλοιού (mm): 2,69
Σκληρότητα φλοιού (Ν): 2,46

Μέγεθος
Διάμετρος ισημερινού (mm): 64,64
Διάμετρος άξονα (mm): 48,75
Λόγος Ύψος/Πλάτος: 0,75
Βάρος καρπού (gr): 117,12

Οργανοληπτικές Ιδιότητες
Χυμοπεριεκτικότητα (%): 62,34
Ολικά Διαλυτά Στερεά (% brix): 12,73
Οξύτητα (%): 1,02
Κιτρικό οξύ (gr/L): 10,24
Λόγος Ο.Δ.Σ/Οξέα: 12,44
Ξηρό βάρος (%): 14,09
pH Χυμού: 3,19
Ασκορβικό οξύ (mg/100mL): 26,65

Αγρονομικό Ενδιαφέρον
Παραγωγικότητα σε Kg/ δέντρο: 70
Περίοδος συγκομιδής: Δεκέμβριος – Φεβρουάριος

Το μανταρίνι Nova είναι υβρίδιο μεταξύ της κλιμεντίνης και του ταγκέλο Ortanique. Το δέντρο είναι ζωηρό και μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να φέρει και αγκάθια. Ο καρπός είναι μεσαίου μεγέθους και τις περισσότερες φορές έχει σφαιρικό σχήμα με πεπλατισμένο το κεντρικό του τμήμα. Διαθέτει λεπτή φλούδα, η οποία όταν ο καρπός ωριμάσει αποκτά βαθή κόκκινο χρώμα και ξεφλουδίζεται εύκολα. Η σάρκα έχει βαθύ πορτοκαλί χρώμα, πολύ καλή υφή και συνεκτικότητα, πολύ υψηλή χυμοπεριεκτικότητα και γλυκιά γεύση. Αν η ποικιλία καλλιερηθεί μαζί με άλλα είδη εσπεριδοειδών, τότε οι καρποί αποκτούν σπέρματα. Ωριμάζει νωρίς τον χειμώνα και ο καρπός διατηρείται καλά πάνω στο δέντρο δίχως να υποβαιθμίζεται ποιοτικά. Η καλλιέργεια της επεκτεινεται στην Ελλάδα.