Willowleaf (Κοινό Μεσογειακό)

Καρπός κοινό Μεσογειακό (willow leaf)
Φύλλα ποικιλίας Κοινό Μεσογειακό (Willowleaf)




Χαρακτηριστικά Ποικιλίας

Γενικές Πληροφορίες
Κοινό Όνομα: Willowleaf
Γενετική καταγωγή: Μεσόγειος

Χαρακτηριστικά καρπού
Χρώμα καρπού (CCI): 3,68
Χρώμα σάρκας (CCI): 3,28
Πάχος Φλοιού (mm): 1,96
Σκληρότητα φλοιού (Ν): 0,95

Μέγεθος
Διάμετρος ισημερινού (mm): 53,38
Διάμετρος άξονα (mm): 40,84
Λόγος Ύψος/Πλάτος: 0,77
Βάρος καρπού (gr): 67,62

Οργανοληπτικές Ιδιότητες
Χυμοπεριεκτικότητα (%): 57,07
Ολικά Διαλυτά Στερεά (% brix): 10,93
Οξύτητα (%): 0,77
Κιτρικό οξύ (gr/L): 7,68
Λόγος Ο.Δ.Σ/Οξέα: 14,36
Ξηρό βάρος (%): 11,00
pH Χυμού: 3,37
Ασκορβικό οξύ (mg/100mL): 82,50

Αγρονομικό Ενδιαφέρον
Παραγωγικότητα σε Kg/ δέντρο: 60
Περίοδος συγκομιδής: Νοέμβριο – Ιανουάριο

Η ποικιλία willowleaf προδιορίζεται ως το κοινό Μεσογειακό μανταρίνι. Το όνομα της διαφέρει από χώρα σε χώρα στην Μεσόγειο. Το πιο κοινό είναι το “κοινό Μεσογειακό” ή “Avana”. Καλλιεργείται από το 1800 σε όλες τις παραμεσόγειες χώρες. Ξεχωρίζει εύκολα από τις άλλες ποικιλίες καθώς τα δέντρα και ο καρπός είναι ιδιαίτερος και μοναδικός. Το δέντρο είναι μεσαίου μεγέθους, με την κόμη να έχει κρεμοκλαδή ανάπτυξη. Τα φύλλα είναι πολύ στενά και λεπτά, ομοιάζουν αυτά τις ιτιάς, πολύ αρωματικά και λογχοειδή. Ο καρπός είναι μέτριου μεγέθους, με συμπιεσμένο το μεσαίο του τμήμα, με λεία, χαλαρά συνδεδεμένο φλοιό που αποκαλλάται εύκολα ενώ είναι εμφανείς οι ελαιοφόροι αδένες του. Ορισμένες φορές ο λαιμός είναι εξογκομένος. Ο καρπός όταν ωριμάσει είναι κίτρινος (χρυσαφί), ενώ η σάρκα αποκτά ελαφριά πορτοκαλή απόχρωση, διαθέτει υψηλή χυμοπεριεκτικότητα και είναι ιδιαίτερα γλυκιά και αρωματική, ενώ φέρει πολλά σπέρματα. Ο καρπός ωριμάζει τον χειμώνα. Όσο μένει πάνω στο δέντρο, η οξύτητα μειώνεται, ο καρπός φουσκώνει και η εμπορική του ποιότητα υποβαθμίζεται σημαντικά. Παρενιαυτοφορεί έντονα και τις χρονιές της έντονης καρποφορίας οι καρποί είναι ιδιαίτερα μικροί και υποβαθμισμένοι ποιοτικά.