Λαπήθου

Καρπός ποικιλίας Λαπήθου
Φύλλα ποικιλίας Λαπήθου
Βλαστικά μέρη ποικιλίας Λαπήθου (Α) Νεαρή βλάστηση, (Β) Άνθηση, (C) Μισχικό πτερύγιο




Χαρακτηριστικά Ποικιλίας

Γενικές Πληροφορίες
Κοινό Όνομα: Λαπήθου
Γενετική καταγωγή: Κύπρος

Χαρακτηριστικά καρπού
Χρώμα καρπού (CCI): -0,62
Χρώμα σάρκας (CCI): -2,53
Πάχος Φλοιού (mm): 5,36
Σκληρότητα φλοιού (Ν): 7,52

Μέγεθος
Διάμετρος ισημερινού (mm): 62,72
Διάμετρος άξονα (mm): 77,63
Λόγος Ύψος/Πλάτος: 1,24
Βάρος καρπού (gr): 144,98

Οργανοληπτικές Ιδιότητες
Χυμοπεριεκτικότητα (%): 38,33
Ολικά Διαλυτά Στερεά (% brix): 8,25
Οξύτητα (%): 5,53
Κιτρικό οξύ (gr/L): 55,32
Λόγος Ο.Δ.Σ/Οξέα: 1,49
Ξηρό βάρος (%): 8,69
pH Χυμού: 1,91
Ασκορβικό οξύ (mg/100mL): 54,16

Αγρονομικό Ενδιαφέρον
Παραγωγικότητα σε Kg/ δέντρο: 80
Περίοδος συγκομιδής: Οκτώβριος – Μάρτιο

Η ποικιλία Λαπήθου είναι η κύρια ποικιλία λεμονιάς που καλλιεργείται στην Κύπρο. Πήρε το όνομα της από το χωριό της Λαπήθου κοντά στην Κυρίνια στην κατεχόμενη βόρεια πλευρά της Κύπρου. Το δέντρο της ποικιλίας είναι πού ζωηρό, εύρωστο, με την τάση να απλώνει την κόμη του, γεγονός που επιβάλει την φύτευση της σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Είναι ορθόκλαδης ανάπτυξης. Είναι ποικιλία πολύ παραγωγική, με δέντρα που φέρουν αρκετά αγκάθια, και ικανοποιητική αντοχή στην κορυφοξήρα, ιδιαίτερα όταν συγκρίνεται με την Eureka, Lisbon & St. Teresa. Η ποικιλία είναι μονόφορη, και ωριμάζει τους καρπούς της αρχές Οκτωβρίου μέχρι τον Μάρτιο. Οι υπερώριμοι καρποί διαθέτουν υποβαθμισμένη ποιότητα. Οι καρποί της αντιδρούν καλά με την διαδικασία του αποπρασινισμού δίχως να υποβαθμίζεται η ποιότητα τους, οπως συμβαίνει με την Eureka. το σχήμα του καρπού είναι λίγο πιο στενό στις δύο άκρες, αλλά ομοιάζει αρκετά με την Eureka. Διαθέτη υψηλή χυμοπεριεκτικότητα και πολύ υψηλή οξύτητα. Ο φλοιός είναι τραχής, με εμφανείς τους ελαιοφόρους αδένες. Σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών παρατηρείται καρπόπτωση.