Μανταρίνια

Citrus reticulata L.

Τα μανταρίνια είναι ένα ιδιαίτερο είδος εσπεριδοειδών, καθώς σύμφωνα με την Αμερικάνικη Σχολή ταξινόμησης των ειδών, τα μανταρίνια ανήκουν στο είδος Citrus reticulata Blanco. Η Ιαπωνική Σχολή θεωρεί ότι πρόκειτε για ένα είδος που περιλαμβάνει πολλά υπο-είδη. το σίγουρο είναι ότι η ταξινόμηση των μανταρινιών είναι δύσκολη λόγω μεγάλου αριθμού γενοτύπων και πολλών υβριδίων. Τα μανταρίνια χωωρίζονται στις εξής ομάδες: α) τα King, β) τις σατσούμες, γ) τα κοινά, δ) ταγκέλο, ε) τα ταγκερίνια και τάγκορ, και στ)τα μικρόκαρπα. Εξαπλώθηκαν στα τροπικά και υποτροπικά κλίματα και κατέχουν, σε έκταση καλλιέργειας, την δεύτερη θέση μεταξύ των εσπεριδοειδών, μετά τα πορτοκάλια.

Κοινά

Κοινό Χίου

Χίος – Β. Αιγαίο

Κοινό Χανίων

Χανιά – Κρήτη

Κοινό Ασίνης

Ασίνη – Πελοπόννησος

Κλημεντίνες

Η πρώτη κλημεντίνη προήλθε από την διασταύρωση της καλλωπιστικής νεραντζιάς με κοινή πορτοκαλιά στην Αλγερία στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι κλημεντίνες είναι ο πιο διαδεδομένος καρπός μανταρινιάς. Ωριμάζει από τον Νοέμβριο μήνα και παράγει άσπερμους καρπούς με πορτοκαλί χρώμα και ιδιαίτερα γλυκιά γέυση. Ο καρπός είναι μικρός ή και μεσαίου μεγέθους και ξεφλουδίζεται εύκολα. Τα δέντρα είναι μέτριας ανάπτυξης και σε αρκετές περιοχές παρουσιάζουν προβλήματα γονιμοποίησης και χρειάζονται σταυροεπικονίαση. Επικονιαστές δύναται να είναι η νεραντζιά, η πορτοκαλιά και η λεμονιά.

Κλημεντίνη Πόρου

Γαλατάς Τροιζινίας

Ταγκερίνια

Τα ταγκερίνια είναι μια ομαδα με μεγάλη οικονομική σημασια. Αποτελουν ένα ετερογενές σύνολο ποικιλιων που δύσκολα ταξινομείται βοτανικά. Πολλές από τις ποικιλίες βρέθηκαν τυχαία στην φύση και πραγματοποιούνται προσπάθειες να ταυτοποιηθούν γενετικά. Το κοινό χαρακτηριστικό όλων των ποικιλιών είναι ο φλοιός, ο οποίος εμφανίζει ρυτιδωμένη φλούδα και έντονο κόκκινο-πορτοκαλί χρώμα. Το άρωμα τους δεν είναι τόσο έντονο αλλά έχουν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση.

Nova

Μεσόγειος