Μανταρίνια#

Citrus reticulata L.

Τα μανταρίνια είναι ένα ιδιαίτερο είδος εσπεριδοειδών, καθώς σύμφωνα με την Αμερικάνικη Σχολή ταξινόμησης των ειδών, τα είδη ανήκουν στο είδος Citrus reticulata blanco, ενώ η Ιαπωνική Σχολή θεωρεί ότι πρόκειται για ένα είδος που περιλαμβάνει πολλά υπο-είδη. Το σίγουρο είναι οτι η ταξινόμηση των μανταρινιών είναι δύσκολη λόγω του μεγάλου αριθμού γενοτύπων και πολλών υβριδίων της. Τα μανταρίνια χωρίζονται στις εξής ομάδες: (α) τα King, (β) τις Satsuma (σατσούμα), (γ) τα κοινά, (δ) τα ταγκέλο (tangelo), (ε) τα ταγκερίνια (tangerine) και τάγκορ (tangor), (στ) τα μικρόκαρπα. Τα μανταρίνια εξαπλώθηκαν στα τροπικά και υποτροπικά κλίματα και κατέχουν σε έκταση καλλιέργειας την δεύτερη θέση μεταξύ των εσπεριδοειδών, μετά τα πορτοκάλια

Κοινά

Καλλιεργούνται κυρίως στην περιοχή της Μεσογείου

Κοινό Χίου

Χίος – Β. Αιγαίο

Κοινό Χανίων

Χανιά – Κρήτη

Κοινό Ασίνης

Ασίνη – Πελοπόννησος

Κλημεντίνες

Η πρώτη κλημεντίνη προήλθε από την διασταύρωση της καλλωπιστικής νεραντζιάς με την κοινή μανταρινιά, στην Αλγερία στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι κλημεντίνες είναι ο πιο διαδεδομένος καρπός μανταρινίας. Ωριμάζει από τον Νοέμβριο μήνα και παράγει κυρίως άσπερμους καρπούς με πορτοκαλί χρώμα και ιδιαίτερα γλυκιά γεύση. Είναι καρποί μικρού ή και μεσαίου μεγέθους που ξεφλουδίζονται εύκολα. Τα δέντρα έχουν μέτρια ανάπτυξη και σε αρκετές περιοχές παρουσιάζουν προβλήματα γονιμοποίησης και χρειάζονται σταυροεπικονίαση. Επικονιαστές δύναται να είναι η νεραντζιά, η πορτοκαλιά και η λεμονιά.

Κλημεντίνη Πόρου

Γαλατάς Τροιζινίας – Πελλοπόνησος

Κλημεντίνη SRA 63

Κορσική – Γαλλία

Ταγκερίνια (Μανταρινοειδή)

Τα ταγκερίνια είναι μια ομάδα εσπεριδοειδών με μεγάλη οικονομική σημασία στις χώρες που καλλιεργούνται εσπεριδοειδή. Τα ταγκερίνια είναι ένα ετερογενές σύνολο ποικιλιών που δύσκολα ταξινομείται βοτανικά. Άλλες ποικιλίες βρέθηκαν στην φύση και γίνονται προσπάθειες να προσδιοριστεί η καταγωγή τους και άλλες είναι προϊόν διασταύρωσης μεταξύ ειδών εσπεριδοειδών. Το κοινό χαρακτηριστικό όλων των ποικιλιών είναι ο φλοιός, ο οποίος εμφανίζει μια πιο ρυτιδωμένη φλούδα από τα κοινά μανταρίνια και πολύ πιο έντονο κόκκινο- πορτοκαλί χρώμα. Το άρωμα τους δεν είναι τόσο έντονο όπως στα κοινά μανταρίνια αλλά η γεύση τους είναι πιο γλυκιά.

Nova

Μεσόγειος