Ομιλία στην Μυρτιά Αιτωλοακαρνανίας για την βιοποικιλότητα των ελληνικών εσπεριδοειδών – Το σαγκουίνι Γουρίτσης

  • by

Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της διάχυσης των αποτελεσμάτων του Έργο GoCitrus “Διάσωση, διατήρηση και αξιοποίηση του γηγενούς γενετικού υλικού των εσπεριδοειδών με σύγχρονες βιο-αναλυτικές προσεγγίσεις”, που έλαβε χώρα στην Μυρτιά Αιτωλοακαρνανίας, ο Συντονιστής του Έργου Δρ Βασίλειος Ζιώγας, πραγματοποίησε ομιλία με θέμα “Βιοποικιλότητα ελληνικών ποικιλιών εσπεριδοειδών – το σαγκουϊνι Γουρίτσης”. Μέσω της ομιλίας τονίστηκε ότι το σαγκουϊνι Γουρίτσης είναι γενετικά μοναδικό, δεν ομοιάζει με καμία άλλη γνωστή ποικιλία και διαθέτει σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστηκά όπως υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης C, σκληρότητα φλοιού και ιδανική αναλογία Διαλυτών Στερεών Συστατικών προς Οξέα, που του προσδίδει ιδιαίτερα ευχάριστη γεύση. Η περιεκτικότητα του σε ανθοκυάνες μαζί με την υψηλή του συγκέντρωση σε βιταμίνη C το καθιστούν λειτουργικό τρόφιμο το οποίο συμβάλει στην καλή υγεία του ανθρώπου.

Ο Ερευνητής Δρ Βασίλειος Ζιώγας, τόνισε ότι το σαγκουϊνι Γουρίτσης διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να γίνει στο μέλλον προϊον ΠΟΠ, αρκεί οι τοπικοί παραγωγοί να πιστέψουν σε αυτό και να το καλλιεργήσουν με όραμα και μεθοδικότητα. Η φύση δημιούργησε μια μοναδική ποικιλία σαγκουινιού, που ευνοείται από το μικροκλίμα της περιοχής και παράγονται καρποί εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας.

Τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν είναι συνολική προσπάθεια όλων των φορέων του Έργου, και ειδικότερα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Συγκεριμένα του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων με επικεφαλείς τους ερευνητές Δρ Ιωάννη Γανόπουλο (Επιστημονικός Υπεύθυνος) και Ειρήνη Σάρρου, το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων με επικεφαλή την ερευνήτρια Δρ Γεωργία Τάνου και το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου με επικεφαλή και Συντονιστή τον Ερευνητή Δρ Βασίλειο Ζιώγα. Της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ με επικεφαλή τον καθηγητή Αθανάσιο Μολασιώτη και την σημαντική συμβολή του μεταδιδάκτορα Δρ Μιχάλη Μιχαηλίδη. Το εργαστήριο Δασικής Γενετικής και Γενετικής Βελτίωσης της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ με επικεφαλή τον Δρ Φίλιππο Αραβανόπουλο και την σημαντική συμβολή του μεταπτυχιακού φοιτητή Νικόλαου Τουρβά.

Το Έργο GoCitrus υλοποιείται με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της δράσης «ΕΡΕΥΝΩ- ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» ΕΠΑνΕΚ- ΕΣΠΑ 2014-2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *