Περγαμότο#

Citrus bergamia L.

Το περγαμότο είναι το εσπεριδοειδές γύρω από το οποίο έχουν διατηπωθεί οι πλέον αντικρουόμενες απόψεις ως προς την καταγωγή και την γενετική του ταξινόμηση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αναφέρθηκε πρώτα από τον Volckhamer τον 17ο αιώνα. Σύμφωνα με τον Chaptonμ πιθανόν εμφανίστηκαν πρώτα στην Καλαβρία της Σικελίας, μεταξύ του 14ου και 16ου αιώνα. Εικάζεται ότι τα περγαμότα είναι υβρίδιο από διαστάυρωση λιμεττιάς ή λεμονιάς με νεραντζιά. Σε παγκόσμιο επίπεδο καλλιεργούνται κυρίως στην Ιταλία (Καλαβρία), την Ακτή Ελαφαντοστού και στην Ελλάδα τα συναντάμε κυρίως στην Αργολίδα και την Κορινθία. Καλλιεργείται σε μικρή κλίμακα και ο καρπός του χρησιμοποιείται κυρίω στην ζαχαροπλαστική, την αρωματοποιία και την ποτοποιία. Ο φλοιός του δύναται να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή γλυκών ή ως ενισχυτικό της γεύσης σε διάφορα άλλα γλυκά. Ανάλογα την ποικιλία, διαφοροποιείται η σύνθεση των αιθέριων ελαίων του φλοιού και είναι έντο το ενδιαφέρον της βιομηχανίας των αρωμάτων για την αξιοποίηση τους. Τα δέντρα του είδους είναι μετρίου μεγέθους και οι καρποί είναι μικρού μεγέθου, κίτρινοι ή και πορτοκαλί με ξεχωριστό άρωμα που δεν θυμίζει άλλο εσπεριδοειδές. Στην Ιταλία υπάρχουν τρεις ποικιλίες, η Femminello, η Castagnaro και η Fantastico.