
Χαρακτηριστικά Ποικιλίας
Γενικές Πληροφορίες
Κοινό Όνομα: Σεκέρι – Dolce
Γενετική καταγωγή: Άγνωστη
Χαρακτηριστικά καρπού
Χρώμα καρπού (CCI): 3,03
Χρώμα σάρκας(CCI): -0,48
Πάχος Φλοιού(mm): 4,80
Σκληρότητα φλοιού (Ν): 5,10
Μέγεθος
Διάμετρος ισημερινού (mm): 61,30
Διάμετρος άξονα (mm): 56,50
Λόγος Ύψος/Πλάτος: 0,90
Βάρος καρπού (gr): 107,70
Οργανοληπτικές Ιδιότητες
Χυμοπεριεκτικότητα (%): 38,90
Ολικά Διαλυτά Στερεά (% brix): 16,70
Οξύτητα (%): 0,10
Κιτρικό οξύ (gr/L): 1,30
Λόγος Ο.Δ.Σ/Οξέα: 105,70
Ξηρό βάρος (%): 16,70
pH Χυμού: 5,60
Ασκορβικό οξύ (mg/100mL): 94,30
Αγρονομικό Ενδιαφέρον
Παραγωγικότητα (Kg/ δέντρο): 70
Περίοδος συγκομιδής: Τέλη Οκτωβρίου – Ιανουάριος
Η ποικιλία αυτή χαρακτηρίζεται από την πολύ γλυκιά γεύση, την πάρα πολύ χαμηλή οξύτητα και την παρουσία στους σπόρους ενός λευκοκίτρινου χαλαζιακού σημείου που είναι καστανόχρωμο στις άλλες ποικιλίες πορτοκαλιών. Οι καρποί ωριμάζουν πολύ πρώιμα σε σχέση με τις άλλες ποικιλίες πορτοκαλιών (Τέλη Οκτωβρίου) όμως δεν προτιμώνται από τις αγορές λόγω της πολύ γλυκιάς τους γεύσης. Τα δέντρα είναι πολύ ζωηρά, μεγάλου μεγέθους και πολύ παραγωγικά. Οι καρποί έχουν μέτριο προς μικρό μέγεθος, σφαιρικού κυρίως σχήματος, λείος με πολλούς σπόρους. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται σε πολύ περιορισμένη έκταση και κυρίως στην Παλαιά Επίδαυρο και την Ερμιόνη. Επίσης υπάρχουν αναφορές για την ύπαρξη ορισμένων δέντρων και στα Χανιά της Κρήτης, στην περιοχή του Κισσάμου.