Jaffa

Καρπός ποικιλίας Jaffa
Φύλλα ποικιλίας Jaffa – Shamouti




Χαρακτηριστικά Ποικιλίας

Γενικές Πληροφορίες
Κοινό Όνομα: Jaffa
Γενετική καταγωγή: Παλαιστίνη

Χαρακτηριστικά καρπού
Χρώμα καρπού (CCI): 3,60
Χρώμα σάρκας (CCI): -0,05
Πάχος Φλοιού (mm): 6,40
Σκληρότητα φλοιού (Ν): 7,40

Μέγεθος
Διάμετρος ισημερινού (mm): 76,80
Διάμετρος άξονα (mm): 86,60
Λόγος Ύψος/Πλάτος: 1,10
Βάρος καρπού (gr): 242,20

Οργανοληπτικές Ιδιότητες
Χυμοπεριεκτικότητα (%): 34,00
Ολικά Διαλυτά Στερεά (% brix): 11,50
Οξύτητα (%): 0,80
Κιτρικό οξύ (gr/L): 7,80
Λόγος Ο.Δ.Σ/Οξέα: 14,80
Ξηρό βάρος (%): 14,70
pH Χυμού: 3,30
Ασκορβικό οξύ (mg/100mL): 32,40

Αγρονομικό Ενδιαφέρον
Παραγωγικότητα σε Kg/ δέντρο: 70
Περίοδος συγκομιδής: Ιανουάριος – Απρίλιος

Κατάγεται από την Παλαιστίνη, κοντά στην Χαϊφα. Προέρχεται από μετάλλαξη της τοπικής ποικιλίας Beladi. Είναι η πιο σημαντική ποικιλία πορτοκαλιάς του Ισραήλ. Ειναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο Λίβανο, Συρία, Τουρκία και Κύπρο. Εντοπίζεται στην Αίγυπτο και την Ελλάδα σε πολύ περιορισμένες εκτάσεις. Ο καρπός εμφανίζει εξωτερικά κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα, είναι μεγάλου μεγέθους με ωοειδές σχήμα. Η φλούδα είναι παχιά, με πτυχές μέσου προς μεγάλου μεγέθους. Είναι ιδιαίτερα ανθετική ποικιλία στις μεταφορές και διατηρείται καλά επί μακρό. Η σάρκα είναι ανοιχτού πορτοκαλί χρώματος, δεν φέρει σπόρους και η γεύση της είναι ευχάριστη λόγου της σωστής αναλογίας σακχάρων και οξέων. Είναι ποικιλία μέσης ωρίμανσης κατάλλη για νωπή κατανάλωση. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής είναι εύρωστο, ορθόκλαδο και δεν φέρει αγκάθια. Τα φύλλα είναι μεγάλα σε μέγεθος, πλατιά με μικρό μισχικό πτερύγιο. Ο ποδίσκος του ακρπού φέρει μικρό πτερύγιο. Η ποικιλία δεν προσραμόζεται εύκολα σε μικροκλίματα και είναι πολύ επιρρεπής σε μεταλλάξεις. Όταν καλλιεργείται μακριά από την θάλασσα, παράγει καρπούς με χοντρή φλούδα, μεγάλου μεγέθους με τραχύ φλοιό. Όταν εμβολιάζεται σε γλυκολιμεττιά (sweet lime) παράγει νάνα δέντρα. Είναι ποικιλία που παρουσιάζει ευαισθησία σε υψηλές θερμοκρασίες.