Moro

Καρπός Ποικιλίας Moro
Φύλλα ποικιλίας Moro




Χαρακτηριστικά Ποικιλίας

Γενικές Πληροφορίες
Κοινό Όνομα: Moro
Γενετική καταγωγή: Ιταλία

Χαρακτηριστικά καρπού
Χρώμα καρπού (CCI): 5,94
Χρώμα σάρκας (CCI): 16,37
Πάχος Φλοιού (mm): 4,10
Σκληρότητα φλοιού (Ν): 2,20

Μέγεθος
Διάμετρος ισημερινού (mm): 71,50
Διάμετρος άξονα (mm): 76,20
Λόγος Ύψος/Πλάτος: 1,10
Βάρος καρπού (gr): 215,00

Οργανοληπτικές Ιδιότητες
Χυμοπεριεκτικότητα (%): 52,30
Ολικά Διαλυτά Στερεά (% brix): 11,00
Οξύτητα (%): 1,10
Κιτρικό οξύ (gr/L): 10,50
Λόγος Ο.Δ.Σ/Οξέα: 10,60
Ξηρό βάρος (%): 13,70
pH Χυμού: 2,90
Ασκορβικό οξύ (mg/100mL): 22,40

Αγρονομικό Ενδιαφέρον
Παραγωγικότητα σε Kg/ δέντρο: 70
Περίοδος συγκομιδής: Δεκέμβριος – Φεβρουάριο

Η ποικιλία Moro προέρχεται από μετάλλαξη της ποικιλίας Sanquinello Moschato. Η ποικιλία γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση την δεκαετία του 1950 και 1960 καθώς φυτέυονταν συστηματικά στην Ιταλία και ιδιαίτερα στην Σικελία, όπου αποτελεί τώρα την κυρίαρχη ποικιλία. Το δέντρο είναι μέτριας ζωηρότητας και μέτριου μεγέθους. Διθέτει σφαιρική κόμη, ορθόκλαδη ανάπτυξη και προσδιορίζεται ως πολύ παραγωγικό. Ο καρπός είναι σφαιρικός, με μέτριο προς το μικρό μεγέθος και συχνά φέρεται ανά ομάδες πάνω στο δέντρο. Δεν εμφανίζεται ομοιομορφία στο σχήμα, στο πάχος του φλοιού και το χρώμα σε όλους τους καρπούς. Ο καρπός όταν ωριμάσει διαθέτει πορτοκαλί χρώμα με έντονες πορφυρές περιοχές. Η ποικιλία Moro είναι η ποικιλία με το πιο έντονο χρώμα κόκκινης σάρκας αλλά και φλοιού από όλα τα σαγκουίνια. Το χρώμα το οφείλει στις ανθοκυάνες που σχηματίζονται, ίδιες ουσίες που συναντόνται στα σταφύλια, τα κεράσια, την φράουλα, τα βατόμουρα και χαρακτηρίζονται από την υψηλή αντιοξειδωτική τους ικανότητα και το όφελος στην υγεία του ανθρώπου. Ο καρπός διαθέτει λίγα σπέρματα, ενώ το χρώμα του δύναται να είναι έντονα πορφυρό όταν ωριμάσει πλήρως. Οι καρποί δύναται να παραμείνουν επί μακρό πάνω στο δέντρο αλλά υποβαθμίζεται η γεύση τους όταν υπερωριμάσουν (Φεβρουάριος). Το χρώμα και η γεύση ευνοείται από τα δροσερά κλίματα. Συγκομίζεται από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο.