Moro

Καρπός Ποικιλίας Moro
Φύλλα ποικιλίας Moro
Βλαστικά μέρη ποικιλίας Moro (Α) Νεαρή βλάστηση, (Β) Άνθηση, (C) Μισχικό πτερύγιο



Χαρακτηριστικά Ποικιλίας

Γενικές Πληροφορίες
Κοινό Όνομα: Moro
Γενετική Καταγωγή: Ιταλία

Χαρακτηριστικά Καρπού
Χρώμα Καρπού (CCI): 5,94
Χρώμα Σάρκας (CCI): 16,37
Πάχος Φλοιού (mm): 4,10
Σκληρότητα Φλοιού (Ν): 2,20

Μέγεθος
Διάμετρος Ισημερινού (mm): 71,50
Διάμετρος Άξονα (mm): 76,20
Λόγος Ύψος/Πλάτος: 1,10
Βάρος Καρπού (gr): 215,00

Οργανοληπτικές Ιδιότητες
Χυμοπεριεκτικότητα (%): 52,30
Ολικά Διαλυτά Στερεά (% brix): 11,00
Οξύτητα (%): 1,10
Κιτρικό Οξύ (gr/L): 10,50
Λόγος Ο.Δ.Σ/Οξέα: 10,60
Ξηρό Βάρος (%): 13,70
pH Χυμού: 2,90
Ασκορβικό Οξύ (mg/100mL): 22,40

Αγρονομικό Ενδιαφέρον
Παραγωγικότητα σε Kg/Δέντρο: 70
Περίοδος Συγκομιδής: Δεκέμβριος – Φεβρουάριο

Η ποικιλία Moro προέρχεται από μετάλλαξη της ποικιλίας Sanquinello Moschato. Η ποικιλία γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση την δεκαετία του 1950 και 1960 καθώς φυτεύονταν συστηματικά στην Ιταλία και ιδιαίτερα στην Σικελία, όπου αποτελεί τώρα την κυρίαρχη ποικιλία. Το δέντρο είναι μέτριας ζωηρότητας και μέτριου μεγέθους. Διαθέτει σφαιρική κόμη, ορθόκλαδη ανάπτυξη και προσδιορίζεται ως πολύ παραγωγικό. Ο καρπός είναι σφαιρικός, με μέτριο προς το μικρό μέγεθος και συχνά φέρεται ανά ομάδες πάνω στο δέντρο. Δεν εμφανίζεται ομοιομορφία στο σχήμα, στο πάχος του φλοιού και το χρώμα σε όλους τους καρπούς. Ο καρπός όταν ωριμάσει διαθέτει πορτοκαλί χρώμα με έντονες πορφυρές περιοχές. Η ποικιλία Moro είναι η ποικιλία με το πιο έντονο χρώμα κόκκινης σάρκας αλλά και φλοιού από όλα τα σαγκουίνια. Το χρώμα το οφείλει στις ανθοκυάνες που σχηματίζονται, ίδιες ουσίες που συναντώνται στα σταφύλια, τα κεράσια, την φράουλα, τα βατόμουρα και χαρακτηρίζονται από την υψηλή αντιοξειδωτική τους ικανότητα και το όφελος στην υγεία του ανθρώπου. Ο καρπός διαθέτει λίγα σπέρματα, ενώ το χρώμα του δύναται να είναι έντονα πορφυρό όταν ωριμάσει πλήρως. Οι καρποί δύναται να παραμείνουν επί μακρό πάνω στο δέντρο αλλά υποβαθμίζεται η γεύση τους όταν υπερωριμάσουν (Φεβρουάριος). Το χρώμα και η γεύση ευνοείται από τα δροσερά κλίματα. Συγκομίζεται από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο.

Περιγραφή Ποικιλίας

Πλοειδία: Διπλοειδής

Δέντρο
Θέση Ανάπτυξης: απλωτή
Πυκνότητα Αγκαθιών: απουσία ή αραιά
Μήκος Αγκαθιών: κοντό

Έλασμα Φύλλου
Μήκος: μέτριο
Πλάτος: στενό
Αναλογία Μήκους/Πλάτος: μικρή
Σχήμα σε Εγκάρσια Τομή: επίπεδο ή ελαφρά κοίλο
Στρέβλωση: απουσία ή ελαφρά
Φλυκταινώδες: απουσία ή ελαφρά
Πράσινο Χρώμα: μέσο
Κυματισμός Περιθωρίου: απουσία ή ελαφρά
Εγκοπές Περιφέρειας: crenate
Σχήμα Κορυφής: οξύ
Εγκοπή στην Κορυφή: απουσία

Μίσχος
Μήκος: κοντό
Παρουσία Πτερυγίων: απουσία
Πλάτος Πτερυγίων: –

Άνθος
Διάμετρος Κάλυκα: μικρή
Μήκος Πετάλων: μακρύ
Πλάτος Πετάλων: στενό
Αναλογία Μήκος/Πλάτος: μεγάλη
Μήκος Στημόνων: μέσο
Ένωση στην Βάση των Στημόνων: παρουσία

Ανθήρας
Χρώμα: ελαφρό κίτρινο
Βιώσιμη Γύρη: –

Στύλος
Μήκος: μέσο
Σχήμα: τοξοειδές

Καρπός
Μήκος: μέσο
Διάμετρος: μέτρια
Αναλογία Μήκος/Διάμετρος: μέτρια
Θέση Ευρύτερου Μέρους: προς το άκρο
Γενικό Σχήμα του Μέρους προς την Βάση: ελαφρά στρογγυλεμένο
Παρουσία Βαθουλώματος στο Άκρο του Ποδίσκου: απουσία
Μέγεθος Βαθουλώματος στο Άκρο του Ποδίσκου: ρηχό
Αριθμός Ακτινωτών Αυλακιών στο Τέλος του Μίσχου: απουσία ή λίγοι
Μήκος Ακτινωτών Αυλακιών στο Τέλος του Μίσχου: κοντό
Παρουσία Κολάρου: απουσία
Γενικό Σχήμα του Ακραίου Μέρους: πεπλατυσμένο
Παρουσία Βαθουλώματος στο Άκρο: απουσία
Παρουσία aerola: ατελής
Τύπος areola: αυλακωτή
Διάμετρος areola: μεγάλη
Διάμετρος Ουλής του Στύλου: μικρή
Παραμονή Στύλου: καμία
Παρουσία Ανοίγματος Ομφαλού: απουσία
Διάμετρος Ανοίγματος Ομφαλού: μικρή
Διόγκωση Ομφαλού: μέτριο
Παρουσία Ακτινωτών Αυλακιών στην Άκρη: απουσία

Ποικιλοχρωμία: παρουσία

Καρπός Επιφάνεια
Επικρατούν Χρώμα: πορτοκαλί-κόκκινο
Τραχύτητα: μέτρια
Μέγεθος Ελαιούχων Αδένων: όλοι λίγο πολύ το ίδιο μέγεθος
Μέγεθος των Μεγαλύτερων Ελαιούχων Αδένων: –
Ευκρίνεια των Μεγαλύτερων Ελαιούχων Αδένων: –
Παρουσία Βαθουλωμάτων και Εξογκωμάτων στους Ελαιούχους Αδένες: βαθουλώματα και εξογκώματα παρόντα

Καρπός Φλούδα
Πάχος: μέτρια
Αντοχή: μέτρια
Χρώμα albedo: ανοικτό κίτρινο

Καρπός
Διαφορετικές Χρωματιστές Κηλίδες στη Σάρκα: παρουσία
Δίχρωμα Τμήματα: παρουσία
Κύριο Χρώμα Σάρκας: κόκκινο
Πικρίλα Σάρκας: παρουσία
Γέμιση Πυρήνα: μέτρια
Διάμετρος Πυρήνα: μέτρια
Παρουσία Ατροφικών Τμημάτων: απουσία ή ελαφρά
Αριθμός Καλά Ανεπτυγμένων Τμημάτων: πολλά
Συνάφεια Τοιχωμάτων Παρακείμενων Τμημάτων: ισχυρή
Αντοχή Τοιχωμάτων Τμημάτων: ασθενής
Μήκος Χυμωδών Κυψελίδων: μέτριο
Πάχος Χυμωδών Κυψελίδων: μέτριο
Συνάφεια Χυμωδών Κυψελίδων: ασθενής
Παρουσία Ομφαλού – ορατού εσωτερικά: απουσία ή πολύ σπάνια
Μέγεθος Ομφαλού – ορατού εσωτερικά: –
Χυμώδες: υψηλό
Χυμός – Σύνολο Διαλυτών Στερεών: μέτριο
Χυμός -Οξύτητα: μέτρια
Αντοχή Ίνας: μέτρια
Αριθμός Σπόρων – Ελεγχόμενης Αυτοεπικονίασης: λίγοι
Αριθμός Σπόρων – Ανοιχτής Γονιμοποίησης: λίγοι

Σπόρος
Πολυεμβρυογονία: παρουσία
Μήκος: μέτριο
Πλάτος: μέτριο
Επιφάνεια: ζαρωμένη
Εξωτερικό Χρώμα: υπόλευκο
Χρώμα Εσωτερικού Περιβλήματος: άσπρο
Πολυεμβρυγονία Παρουσία – Χρώμα Κοτυληδόνων: άσπρο

Ωρίμανση Καρπού για Κατανάλωση: μέτρια
Παρθενοκαρπία: παρουσία
Αυτοασυμβίβαστο: απουσία