Ziagara Bianca

Καρπός Ziagara Bianca
Φύλλα ποικιλίας Ziagara Bianca
Βλαστικά μέρη ποικιλίας Ziagara Bianca (Α) Νεαρή βλάστηση, (Β) Άνθηση, (C) Μισχικό πτερύγιο




Χαρακτηριστικά Ποικιλίας

Γενικές Πληροφορίες
Κοινό Όνομα: Ziagara Bianca
Γενετική καταγωγή: Ιταλία

Χαρακτηριστικά καρπού
Χρώμα καρπού (CCI): -1,19
Χρώμα σάρκας(CCI): -6,53
Πάχος Φλοιού (mm): 6,01
Σκληρότητα φλοιού (Ν): 4,46

Μέγεθος
Διάμετρος ισημερινού (mm): 68,94
Διάμετρος άξονα (mm): 79,63
Λόγος Ύψος/Πλάτος: 1,16
Βάρος καρπού (gr): 172,66

Οργανοληπτικές Ιδιότητες
Χυμοπεριεκτικότητα (%): 41,23
Ολικά Διαλυτά Στερεά (% brix): 8,23
Οξύτητα (%): 5,23
Κιτρικό οξύ (gr/L): 52,27
Λόγος Ο.Δ.Σ/Οξέα: 1,58
Ξηρό βάρος (%): 10,73
pH Χυμού: 1,91
Ασκορβικό οξύ (mg/100mL): 21,92

Αγρονομικό Ενδιαφέρον
Παραγωγικότητα σε Kg/ δέντρο: 80
Περίοδος συγκομιδής: Φεβρουάριος – Μαϊος

Είναι ποικιλία που προέκυψε ως μετάλλαξη της Ιταλικής ποικιλίας Femminello Commune στην Σικελία. Ήταν γνωστή από την αρχαιότητα και καλλιεργείται στην Ιταλία ακόμη και σήμερα. Είναι ιδιάιτερα παραγωγική ποικιλία, και ξεχωρίζει πολύ εύκολα από το σύνολο των άλλων ποικιλιών λεμονιάς, καθώς η νέα βλάστηση είναι πράσινη και όχι ρόδινη, ενώ τα νεαρά της άνθη είναι άσπρα και όχι μωβ. Το δέντρο είναι ζωηρό, με φύλλα ελλειπτικού σχήματος και ελαφρώς στρογγυλή άκρη. Οι βλαστοί φέρουν αγκάθια. Ο καρπός είναι μεσαίου μεγέθους, με ελλειπτικό σχήμα ως επιμήκης με μία μικρή θηλή στην βάση που περιβάλλεται από αύλακα. Ο φλοιός είναι μέτριου πάχους με ελαφρώς τραχιά επιφάνεια. Το χρώμα του ώριμου καρπού είναι έντονο κίτρινο, η σάρκα κιτρινο-πράσινη, με υψηλή χυμοπεριεκτικότητα, υψηλή οξύτητα και με ολίγους ή καθόλου σπόρους. Είναι από τις πιο ανθεκτικές ποικιλίες λεμονιάς στην κορυφοξήρα. Καλλιεργείται στην Νότια Ελλάδα σε μη παγετόπληκτες περιοχές