Washington Navel

Καρπός ποικιλίας Washington Navel
Φύλλα ποικιλίας Washington Navel




Χαρακτηριστικά Ποικιλίας

Γενικές Πληροφορίες
Κοινό Όνομα: W. Navel SRA100
Γενετική καταγωγή: Βραζιλία

Χαρακτηριστικά καρπού
Χρώμα καρπού (CCI): 3,10
Χρώμα σάρκας (CCI): -1,91
Πάχος Φλοιού (mm): 5,40
Σκληρότητα φλοιού (Ν): 2,8

Μέγεθος
Διάμετρος ισημερινού (mm): 87,90
Διάμετρος άξονα (mm): 87,90
Λόγος Ύψος/Πλάτος: 1
Βάρος καρπού (gr): 329,70

Οργανοληπτικές Ιδιότητες
Χυμοπεριεκτικότητα (%): 50,40
Ολικά Διαλυτά Στερεά (% brix): 12,80
Οξύτητα (%): 1,20
Κιτρικό οξύ (gr/L): 12,20
Λόγος Ο.Δ.Σ/Οξέα: 10,50
Ξηρό βάρος (%): 14,20
pH Χυμού: 3,00
Ασκορβικό οξύ (mg/100mL): 74,10

Αγρονομικό Ενδιαφέρον
Παραγωγικότητα σε Kg/ δέντρο: 80
Περίοδος συγκομιδής: Νοέμβριος – Μαίος

Η ποικιλία Washington Navel αναφέρεται συχνά στην Ελληνική αγορά με το όνομα Merlin, λόγω του κτηματία της Κέρκυρας που συνέβαλε στην διάδοση της στον Ελλαδικό χώρο. Επίσημα στην Ελλάδα εισήχθει από το Γεωργικό Παναπιστήμιο Αθηνών το 1924 και επικράτησε ως η σημαντικότερη εμπορική ποικιλία πορτοκαλιών. Διεθνώς είναι γνωστή και ως Bahia, λόγω την ονομασίας της Βραζιλιάνικης πόλης από την οποία εισήχθει στις ΗΠΑ. Η ποικιλία Washington Navel είναι οφθαλμική μετάλλαξη της ποικιλίας Selecta orange η οποία ανακαλήθηκε στις αρχές του 1800. Τα δέντρα είναι μέτριας ζωηρότητας με σφαιρικό φύλλωμα και κρεμοκλαδή. Τα δέντρα δεν αποκτούν μεγάλο μέγεθος όταν φτάσουν στην αναπαραγωγική του ωριμότητα. Τα φύλλα είναι μεγάλα, με έντονο πράσινο χρώμα και εμφανίζουν μικρό μισχικό πτερύγιο. Χαρακτηρίζονται από ευαισθησία στην ζέστη και την ξηρασία την περίοδο της άνθησης και του δεσίματος του καρπιδίου, για το λόγω αυτό προτείνεται η ύπαρξη επαρκούς εδαφικής υγρασίας. Οι καρποί της ποικιλίας είναι ιδιαίτερα εύγευστοι λόγω της αναλογίας σακχάρων προς οξέα που διαθέτουν, άσπερμοι και ξεφλουδίζονται πολύ εύκολα. Ο καρπός είναι μεγάλος σε μέγεθος, σφαιρικός ή ελαφρώς επιμήκης. Όταν ωριμάσει αποκτά έντονη πορτοκαλί χρώμα με κόκκινες αποχρώσεις. Η φλούδα απομακρύνεται εύκολα από την σάρκα και έχει μέσο πάχος, ενώ σε δέντρα που λιπαίνονται με αυξημένη ποσότητα αζώτου ή που ο καρπός παραμένει επί μακρό πάνω τους, η φλούδα γίνεται παχιά. Η σάρκα του καρπού είναι αρωματική, μέση χυμοπεριεκτικότητα. Το χρώμα της σάρκας, όταν ο καρπός είναι ώριμος, είναι κίτρινο προς το πορτοκαλί. Οι καρποί ωριμάζουν από τα μέσα Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται η συγκομιδή τους τον Μάιο. Οι καρποί δύναται να κρατηθούν επί μακρό πάνω στα δέντρα.